Citytrip Edinburgh

Citytrip Edinburgh

Edinburgh: de hoofdstad van Schotland heeft een unieke uitstraling die je zelden ergens anders kunt vinden. Schotland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een spannende vakantiebestemming, maar deze stad bewijst dat er wel degelijk heel wat te zien en te ontdekken valt. Een citytrip naar Edinburgh geeft je de mogelijkheid om daar zelf achter te komen!

Bezienswaardigheden Edinburgh

De Schotse cultuur en geschiedenis zijn erg rijk, ondanks het feit dat veel mensen er eigenlijk weinig van af weten. Edinburgh Castle spant ongetwijfeld de kroon als het gaat om geschiedkundige gebouwen, terwijl de Edinburgh Zoo en de Royal Botanic Garden dan weer een stukje flora en fauna in de stad brengen. Interessante musea zijn onder andere de Deans Gallery en de National Gallery of Scotland, die je meteen onderdompelen in de rijke Schotse geschiedenis.

Ontdek Edinburgh

Edinburgh beschikt over verschillende treinstations, waaronder Station Edinburgh Waverley, dat tussen het oude en het nieuwe stadsgedeelte ligt. Van hieruit is het eenvoudig om met het openbaar vervoer de stad op je eigen tempo te ontdekken. Station Haymarket is een ander belangrijk station, aangezien het transport biedt vanuit het grote zakencentrum van de stad. Het spoorwegnetwerk dat lokaal actief is, wordt georganiseerd door Edinburgh Crossrail, en geeft je de mogelijkheid om deze prachtige stad eenvoudig en veilig te bereiken, alsook omliggende plaatsjes te bezoeken tijdens een weekendje weg in Edinburgh.

Edinburgh is ideaal voor: enthousiastelingen van geschiedenis

Het spreekt voor zich dat de hoofdstad van Schotland heel wat in petto heeft op geschiedkundig en cultureel vlak. De stad is al millennia oud, en werd door oer-Schotten gebouwd als nederzetting rond 6.000 voor Christus. Schotland (en dan vooral Edinburgh zelf) is doorheen de eeuwen een belangrijke locatie geweest voor de opkomst van het protestantisme. Overblijfselen van die gloriedagen zijn nog altijd merkbaar als je kijkt naar de opvallende architectuur die een stedentrip Edinburgh zo uniek maken.

Feitjes & Weetjes

De naam Edinburgh is eigenlijk afkomstig van het Schotse woord 'Edinburrie', en wordt daarnaast ook wel Dunedin genoemd. Het is de op één na grootste stad van Schotland, naast Glasgow. Leuk om te weten is dat de stad door haar inwoners ook wel Oude Rokerd genoemd wordt - of Auld Reekie in het Schots. De stad is internationaal bekend vanwege het festival dat er gehouden wordt. Dat is een combinatie van opera, dans, theater en muziekoptredens, waar 's zomers talloze toeristen op afkomen.

Weer en klimaat

Hoewel de stad in het noorden van Europa ligt, kan je toch relatief aangename temperaturen verwachten. Het gematigde zeeklimaat dat er heerst zorgt immers voor zachte, milde winters aan de ene kant en koele zomers aan de andere kant. In Edinburgh valt er tenslotte slechts half zo veel sneeuw als in Glasgow - en dat is dan ook waarom veel toeristen deze stad uitkiezen als reisbestemming.

Wat te doen in Edinburgh

Old Town en New Town

Old Town en New Town

Het centrum van de stad wordt gevormd door Old en New Town. Het oude gedeelte bestaat uit een hoofdstraat, een kasteel en pittoreske steegjes in visgraatpatroon.
National Gallery

National Gallery

Dit museum omvat een grote collectie neoklassieke kunst, en staat gebouwd op The Mound. Dit is een kunstmatige heuvel die Princess Street Gardens van elkaar scheidt.
Holyrood en Arthur's Seat

Holyrood en Arthur's Seat

In Old Town bevindt zich een enorm park van wel 260 hectare, nabij het Holyrood koningspaleis. Dit park leidt omhoog naar Arthur's Seat, een vulkaankegel.
Leith

Leith

Leith was vroeger het oude havengedeelte van de stad. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt door schepen die uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland toekomen.

Top Hotel Deals in Edinburgh

Bekijk alle hotels in Edinburgh
Bekijk alle hotels in Edinburgh

Onze Hotel + Vluchtaanbiedingen naar Edinburgh