Citytrip Maastricht

Citytrip Maastricht

Het zuiden van Nederland is een streek die heel wat meer te bieden heeft dan veel mensen denken. En Maastricht, de hoofdstad van de provincie Limburg, bewijst dat. Vooral als je op zoek bent naar een reisbestemming die op het vlak van geschiedenis en cultuur heel wat te bieden heeft, is een citytrip naar Maastricht de moeite waard.

Bezienswaardigheden Maastricht

Maastricht herbergt enkele van de mooiste en cultureel belangrijkste bezienswaardigheden van heel Nederland. De Maas zelf, de rivier, is op zich al een reisje naar deze prachtige stad waard. Het Vrijthof met zijn vele basilieken en het Jekerkwartier, waar je veel middeleeuwse gebouwen kunt vinden, zijn eveneens bewijzen van de culturele en geschiedkundige rijkdom van de stad én de streek.

Ontdek Maastricht

Naast natuurlijk de aanwezigheid van spoorwegen en autowegen, die de stad met andere belangrijke plaatsen verbinden in alle richtingen, kan je als bezoeker ook gebruikmaken van een tiental stadsbuslijnen. Arriva is het bedrijf dat het openbaar vervoer organiseert, en ook in de directe omgeving kan je zonder problemen op je bestemming geraken met een bus. De luchthaven van de stad, Maastricht Aachen Airport, bevindt zich dan weer enkele kilometers noordwaarts van de stad.

Maastricht is ideaal voor natuurliefhebbers

Maastricht is vooral gekend bij toeristen vanwege zijn beschermd stadsgezicht. De stad heeft 1.677 stadsmonumenten, enkel Amsterdam telt er meer. Kapittelkerken, standbeelden en oorlogsmonumenten, het zijn slechts enkele voorbeelden van bezienswaardigheden die je kan verwachten tijdens je weekendje weg naar Maastricht. Ondanks de bekendheid van het centrum als cultureel erfgoed zijn er rondom Maastricht ook heel wat natuurgebieden te vinden. Het Stadspark is bijvoorbeeld een centraal gelegen park, terwijl het Frontenpark zich dan weer buiten de grenzen van Maastricht bevindt. Die combinatie van rustgevende natuur en diepgaande cultuur en geschiedenis maakt de stad een van de populairste reisbestemmingen van Nederland!

Feitjes & Weetjes

Maastricht is tegenwoordig dan wel een bekende culturele stad, ze bestaat al sinds de tijd van de Romeinen. Toentertijd heette ze waarschijnlijk Mosa Trajectum, wat iets betekent als 'doorwaadbare plaats door het moeras', duidend op de aanwezigheid van de rivier de Maas. De naam Masetrieth werd voor het eerst gebruikt in 1501, vanwaar de stap naar het huidige Maastricht natuurlijk niet groot was. Archeologische vondsten wijzen uit dat Maastricht een van de oudste steden van heel Nederland is, én dat de stad 20 eeuwen lang continu bewoond is geweest. Een rijke geschiedenis dus, die je als bezoeker tijdens een citytrip Maastricht kan ontdekken.

Weer en klimaat

Maastricht bevindt zich dieper in het binnenland dan de meeste Nederlandse steden en regio's, waardoor het weer ook minder door de zee beïnvloed wordt. Dit landklimaat houdt in dat de winters iets kouder zijn (en dat er meer sneeuw valt). De zomers zijn dan weer veel warmer dan gemiddeld, waardoor deze periode van het jaar ideaal is om een weekendje weg naar Maastricht te boeken. De stad is zelfs dé plaats waar de hoogste temperaturen van Nederland gemeten worden.

Wat te doen in Maastricht

Het Onze Lieve Vrouweplein

Het Onze Lieve Vrouweplein

Het Slevrouweplein is een groot plein in het centrum van de stad. Het ligt in het oude gedeelte nabij het castellum, dat dateert uit de Romeinse tijd.
Het Stadspark Maastricht

Het Stadspark Maastricht

Dit stadspark ligt aan de rand van de binnenstad. Het bestaat eigenlijk uit kleinere deelparken die elk hun eigen unieke uitstraling hebben.
De Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg

Deze opvallende heuvel ten zuiden van de stad vormt het noordelijke deel van het Plateau van Caestert.
Het Vrijthof

Het Vrijthof

Het zogenaamde Vriethof is een centraal gelegen plein in Maastricht, en tevens het grootste van de hele stad.

Top Hotel Deals in Maastricht

Bekijk alle hotels in Maastricht
Bekijk alle hotels in Maastricht