Citytrip Leiden

Citytrip Leiden

Zuid-Holland is dan misschien niet de eerste regio waar je aan denkt bij een heerlijke vakantie, toch kan een stad als Leiden voor een onvergetelijke reis zorgen. Een citytrip naar Leiden is de beste manier om daar zelf achter te komen. Als je de pracht van Nederland wilt ontdekken – en alles wat erbij komt kijken – dan is een verblijf in deze stad zeker en vast de moeite waard.

Bezienswaardigheden Leiden

Leiden is een van de mooiste steden van heel Nederland vanuit cultureel opzicht. Er zijn wel 1.250 rijksmonumenten en nog meer gemeentelijke monumenten te vinden, die het stadsbeeld allemaal op hun eigen manier vormen. De Burcht van Leiden en het Stadhuis hebben een voorname functie bij dit stadsbeeld, terwijl de Leidse Hortus Botanicus dan weer een stukje natuur in de binnenstad brengt. Ook zijn er tal van kerken te vinden, waaronder de Pieterskerk en de Heilige Lodewijkskerk. Genoeg architecturale wonderen dus om te bezichtigen tijdens je citytrip in Leiden.

Ontdek Leiden

Naast een treinstation beschikt de stad ook over verscheidene lijnen voor stad- en streekvervoer, georganiseerd door Arriva. De bussen rijden op de Concessie Zuid-Holland-Noord, en daarbij rijden twee lijnen als uitloper van Streekvervoer Haaglanden, van Connexion. Ten slotte kan je de stad perfect met de fiets ontdekken en dankzij snelfietsroutes als de Velostrada andere steden bereiken, waaronder Den Haag.

Leiden is ideaal voor de toerist die van evenementen houdt

Naast een eindeloze lijst architecturale gebouwen en monumenten kent Leiden ook een schare aan evenementen, waarvan veel jaarlijks georganiseerd worden. De Leidse Jazzweek is een voorbeeld van een event dat jaarlijks heel wat muzikale toeristen lokt, net zoals het zangevenement Scratch Muziekdagen. Schemerstad en Bokkenwandeling zijn dan weer jongere events die garant staan voor een unieke beleving tijdens je weekendje weg naar Leiden.

Feitjes & Weetjes

Leiden is qua inwoneraantal de vierde grootste stad van heel Nederland, en wordt ook wel de Sleutelstad genoemd – een verwijzing naar het stadswapen dat de vorm heeft van een sleutel. Interessant is dat de stad de oudste Universiteit van heel het land heeft, en dat ze vooral bekend staat om haar vele hofjes, de oude binnenstad en grachten. Hoewel de oorsprong van de naam Leiden vaak wordt gezocht in het feit dat de Romeinse stad Lugdunum Batavorum er vlakbij lag, is dit niet helemaal juist. De naam Leithon werd echter al voor het eerst vermeld in de 8e eeuw, en de tegenwoordige naam is er dan ook van afkomstig.

Weer en klimaat

Leiden heeft een typisch maritiem klimaat, waarbij duidelijk de vier seizoenen onderscheiden kunnen worden. Tijdens de zomer is het aangenaam en warm, met temperaturen van net boven de 20 graden Celsius. De herfst kan dan wel iets harder zijn en tijdens de winter komt wel eens sneeuw of vorst voor. Toch is de stad ook dan prachtig, en een citytrip naar Leiden waard.

Wat te doen in Leiden

Polderpark Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn

Dit natuurpark is wel 120 hectare groot, en behoort tot de mooiste en bekendste van heel Nederland. Het werd gerealiseerd in 1982.
De Burcht van Leiden

De Burcht van Leiden

Dit is een van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Het bevindt zich in het centrum van Leiden, op de plaats waar de twee armen van de rivier de Rijn samenkomen.
De Pieterskerk

De Pieterskerk

Deze laatgotische kerk is al eeuwenlang de hoofdkerk van de stad Leiden, en ook een van de meest indrukwekkende kerkgebouwen.
De Negen Molens

De Negen Molens

Er zijn in totaal nog negen molens te vinden in Leiden: twee korenmolens, twee houtzaagmolens en vijf poldermolens. Met uitzondering van de Rodenburgmolen werken ze nog allemaal.

Top Hotel Deals in Leiden

Bekijk alle hotels in Leiden
Bekijk alle hotels in Leiden