Citytrip Boedapest

Citytrip Boedapest

Hongarije: een van de belangrijkste landen van Centraal-Europa vanuit cultureel en geschiedkundig standpunt. En dat maakt een stedentrip Boedapest dan ook méér dan de moeite waard. De hoofdstad van het land heeft heel wat te bieden aan de nieuwsgierige toerist, en wat meer informatie daarover is hier dan ook op zijn plaats.

Bezienswaardigheden Boedapest

Boedapest is een Centraal-Europese stad die tal van geschiedkundige en culturele gebouwen en bezienswaardigheden herbergt. Ze bestaat eigenlijk uit verschillende delen, waaronder Boeda, dat zich op de rechteroever van de rivier de Donau bevindt. Hier kan je je vergapen aan indrukwekkende monumenten, waaronder de Matthiaskerk en het Vissersbastion. De Burchtheuvel is een ommuurd gedeelte van de stad, waar je veel 18e-eeuwse gebouwen kunt bezichtigen. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de Waterstad en de Citadel van Boeda, die een mystieke sfeer teweegbrengen.

Ontdek Boedapest

In de stad is er een uitgebreid netwerk van metrolijnen en voorstadstreinen te vinden. Er zijn eveneens heel wat stadsbussen en tramlijnen. Daarbij kan je ook gebruikmaken van de tandradbaan, een gezellige stoeltjeslift, een speciale kabeltrein en zelfs een speciale spoorlijn voor kinderen in het nabijgelegen heuvellandschap! Goed om te weten is dat de bussen zeven dagen per wijk rijden, de hele nacht door, elk halfuur. Op die manier kan je zowel in de stad als in de omliggende plaatsen altijd veilig op je bestemming geraken.

Boedapest is ideaal voor cultuurfanaten

Culturele rijkdom is er genoeg te vinden in deze eeuwenoude stad. Van oude Turkse badhuizen die je meenemen terug in de tijd tot de Sint-Stefanusbasiliek met zijn indrukwekkende uitstraling. Je kan ook als verwoed winkelaar je gading vinden in Boedapest. De Nagykörut is bijvoorbeeld een van de grootste straten van de stad, waar je tal van restaurantjes en winkels kan vinden tijdens je citytrip in Boedapest.

Feitjes & Weetjes

Boedapest is niet enkel de hoofdstad van Hongarije, het is ook de zevende grootste stad van Europa qua inwoneraantal. Eigenlijk bestaat ze uit twee delen, Boeda en Obuda, die allebei aan een andere kant van de Donau liggen. Vroeger sprak men van Pest-Boeda, en tegenwoordig herbergt de stad ruim 20% van de gehele Hongaarse bevolking. Hoewel Boedapest reeds een paar honderd jaar voor Christus gesticht werd door de Kelten ligt de oorsprong van haar huidige naam bij de Slavische woorden boeda, wat kleine hut of huis betekent, en pest, wat 'hol' betekent (verwijzend naar de vele heuvelholen die toen aan de linkeroever van de Donau voorkwamen).

Weer en klimaat

De stad ligt eigenlijk tussen drie verschillende klimaatzones, waardoor de temperaturen nogal kunnen variëren. Zo ligt de stad in het koelere trans-Donaugebied, het warme Adriatische zeegebied in het zuiden en het gematigde landklimaat van de Hongaarse vlakte. Het gevolg? De gemiddelde wintertemperaturen liggen doorgaans rond het vriespunt, maar in de zomer kan je als bezoeker temperaturen verwachten van rond de 20 graden Celsius of meer. Een weekendje Boedapest boeken in die periode is dan ook een goed idee!

Wat te doen in Boedapest

De Burcht van Boeda

De Burcht van Boeda

Dit oude koningspaleis is een indrukwekkend kasteel dat uit verschillende vleugels bestaat.
De Citadel van Boeda

De Citadel van Boeda

De Citadella ligt op de Gellértberg, en is een enorme vestiging die het hele 235 meter hoge bergplateau inneemt.
De Nagykörut

De Nagykörut

De Grote Ringweg is een lange baan die de grootste en drukste delen van Boedapest doorkruist.
De Allatkert

De Allatkert

Dit is de dierentuin van Boedapest, ook wel de Fovarosi Allah- és Növénykert genaamd. Hij dateert uit het jaar 1886 en is daarmee de oudste van Hongarije.

Top Hotel Deals in Boedapest

Bekijk alle hotels in Boedapest
Bekijk alle hotels in Boedapest

Onze Hotel + Vluchtaanbiedingen naar Boedapest