Citytrip Charleroi

Citytrip Charleroi

Het zuiden van België mag dan misschien niet de meest aantrekkelijke regio van het land lijken, toch valt er heel wat te ontdekken. De stad Charleroi is een van de grootste plaatsen van België, en heeft meer te bieden dan gewoon de luchthaven die er vlakbij ligt. Een citytrip naar Charleroi geeft je de kans om de historische en culturele rijkdom van deze stad te ontdekken.

Bezienswaardigheden Charleroi

Charleroi staat dan wel bekend vanwege de vele industriezones die er gevestigd zijn, toch heeft de stad ook heel wat te bieden voor toeristen. Nabij de stad zelf liggen immers verscheidene natuurgebieden, waaronder het Bois du Prince. Vroeger kenmerkte de streek rond de stad zich door de aanwezigheid van zogenaamde terrils. Deze zijn tegenwoordig echter omgevormd tot parken en natuurgebieden, waar je als bezoeker de rust en ontspanning kan opzoeken. Daarbij zijn er ook andere bezienswaardigheden te ontdekken, waaronder het Musée de la Photographie, alsook heel wat beschermd erfgoed.

Ontdek Charleroi

In Charleroi-Zuid, het station, kan je rekenen op verbindingen met onder andere Luik en Rijsel. De luchthaven van de stad, officieel Brussels South Charleroi genaamd, is een van de bekendste van België. Er bestaat eveneens een onafgewerkt premetrosysteem in de agglomeratie, maar dat telt eerder als een bezienswaardigheid dan als actief openbaar vervoer. Je kan echter wel gebruikmaken van een uitgebreid busnet om doorheen de stad gevoerd te worden.

Charleroi is ideaal voor natuurliefhebbers

Naast de vele natuurparken die je in de streek kan vinden, waaronder Les Piges als kunstmatig natuurgebied waardoorheen vroeger een tunnel werd gebouwd, zorgt ook de nabijheid van de rivier de Samber voor een mooi panorama. De stad zelf wordt dan wel vaak afgedaan als industriegebied, de cultuur en vooral de geschiedenis van Charleroi maken het een interessante reisbestemming. Ook het stadhuis met belfort, de Sint-Christoffelkerk en het Karel II plein zijn het bezichtigen waard.

Feitjes & Weetjes

Charleroi is niet enkel een belangrijke industriestad geweest, het is ook een van de grootste gemeentes van België. De oorspronkelijke naam van de stad was eigenlijk Charnoy, maar tijdens de Spaanse overheersing werd de stad omgedoopt tot Charleroi, een verwijzing naar de de bekende koning Karel II. De Latijnse term Caroloregium verwijst hiernaar, net zoals de naam die aan de inwoners van de stad gegeven wordt: les carolos of des carolorégiens. Het gebied rondom de stad was al bewoond tijdens de Romeinse overheersing, en later was het een belangrijk deel van het Graafschap Namen.

Weer en klimaat

Het weer in Charleroi kan vergeleken worden met de rest van het land: relatief koude winters en gematigde zomers. De stad is echter het hele jaar door ideaal voor een weekendje weg naar Charleroi. Zowel bij kouder als warmer weer is het gezellig kuieren door de oude straten, terwijl je geniet van de historische rijkdom die er te ontdekken valt.

Wat te doen in Charleroi

Het Stadhuis met Belfort

Het Stadhuis met Belfort

Het stadhuis van Charleroi is een van de mooiste en grootste van heel België. Het centrale plein Karel II ligt er vlakbij, en is de ideale plaats om als bezoeker te genieten van een gezellig terrasje.
Les Piges

Les Piges

Les Piges is een van de bossen vlak bij de stad Charleroi. Voor het premetroproject werd een tunnel doorheen de kunstmatige heuvel gegraven.
Het musée de la photographie

Het musée de la photographie

Dit museum in Charleroi werd opgericht in het jaar 1987, in een oud karmelietenklooster nabij Mont-sur-Marchienne. Het gebouw is in neogotische stijl gebouwd en werd in het jaar 2008 met een nieuwe vleugel uitgebreid – waardoor het nu het grootste fotografiemuseum is van heel Europa.

Top Hotel Deals in Charleroi

Bekijk alle hotels in Charleroi
Bekijk alle hotels in Charleroi