Citytrip Antwerpen

Citytrip Antwerpen

Antwerpen is hét bewijs dat België heel wat te bieden heeft voor de toerist die van een stukje typisch Belgische cultuur wil genieten. De stad is qua inwonersaantal de grootste van België, en een citytrip Antwerpen geeft je als bezoeker de mogelijkheid om de pracht en praal van deze streek rond de Schelde eigenhandig te ontdekken!

Bezienswaardigheden Antwerpen

Als havenstad heeft Antwerpen heel wat maritieme bezienswaardigheden in petto, maar ook op andere vlakken valt er veel te ontdekken. Zo zijn er de Bourlaschouwburg en de Vlaamse Opera, die beide een tipje lichten van de plaatselijke artistieke sluier. Ook adellijke hoven, zoals het Rivierenhof en het Sterckshof, kleuren Antwerpen en geven haar een unieke uitstraling.
Antwerpen is daarbij altijd het centrum geweest van religieus België, en dat wordt duidelijk als je kijkt naar de reeks kerken en kloosters die je er kan vinden. Van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal tot de Sint-Antoniuskerk, het zijn enkele voorbeelden van gebouwen die je bezocht moet hebben als godsdienst en geschiedenis je interesseren.

Ontdek Antwerpen

Het is van ontzettend groot belang om je tijdens een weekendje weg Antwerpen vlot voort te kunnen bewegen, en daarvoor zijn gelukkig meer dan genoeg voorzieningen. De Lijn is de Belgische busmaatschappij en biedt dan ook in Antwerpen heel wat verbindingen tussen de grootste en kleinere wijken. De tramlijnen brengen je dan weer ondergrond doorheen de stad via de Antwerpse premetro. Wil je de stad bezoeken met de trein, dan kan je rekenen op verbindingen met Antwerpen Centraal en Antwerpen-Berchem.
Lokale vervoersdiensten voor je goedkope citytrip Antwerpen zijn dan weer onder ander de veerdienst die je over de Schelde kan brengen en de vele fietsen die er ter beschikking staan voor toeristen, dankzij het project 'Velo Antwerpen'. Transportmogelijkheden genoeg dus om zoveel mogelijk van de stad te ontdekken!

Antwerpen is ideaal voor: jonge toeristen

Ondanks haar rijke geschiedenis en interessante cultuur wordt Antwerpen echter nog altijd gezien als een van dé beste reisbestemmingen voor jonge koppels, vrijgezellen of gezinnen. De talrijke uitgaansmogelijkheden en andere vormen van entertainment bewijzen dat. Naast de vele cafés die je op de Groenplaats en Grote Markt vindt, zijn er ook heel wat evenementen: zo is de Sinksenfoor een jaarlijkse kermis die talloze bezoekers lokt, net zoals de Kerstmarkt ook tijdens de koudere periode van het jaar heel wat toeristen weet te bekoren. Kunstzinnige bezoekers hoeven zich echter geen zorgen te maken: naast het operagebouw en de vele muziekinstellingen staat de stad bekend om zijn muzikale folklore, met artiesten als Louis Neefs en Jacques Raymond, wat deze Belgische parel toch wel een extra dimensie geeft. Ben je een verwoed winkelaar, dan kunnen de vele winkelstraten in de stad je zeker op je gemak stellen. De Meir is een van de grootste van België en herbergt talloze internationale ketens. Ook de Keyserlei en het winkelcentrum de Stadsfeestzaal zijn goede voorbeelden van plaatsen waar je je tegoed kan doen aan een dagje shoppen!

Feitjes & Weetjes

Net zoals elke Belgische stad valt er over Antwerpen heel wat leuks te vertellen, en zo'n weetjes zijn natuurlijk interessant als je een citytrip Antwerpen plant! De naam op zich vindt zijn oorsprong in de legende over Druon Antigoon, een reus die de scheepsvaarders die in Antwerpen toekwamen teisterde met een hoge tol. Toen de lokale held Brabo die doodde, hakte hij zijn hand af en wierp die in de schelde. Vandaar dus 'Ant Werpen'! De inwoners van de stad worden ook wel sinjoren genoemd, een term die geïntroduceerd werd na de inval van de Spanjaarden in Antwerpen. Het aantal allochtone inwoners beslaat meer dan 50 procent van het totaal aantal inwoners; het gaat dus om een erg multiculturele stad, en dat wordt duidelijk als je kijkt naar de vele buitenlandse restaurants en winkels die er te vinden zijn. Een ander leuk weetje is dat Antwerpen door de Antwerpenaren zelf ook wel 't Stad' wordt genoemd, of Koekenstad, naar de bekende koekenfabrieken die er gevestigd zijn. Een stad om van te smullen dus!

Weer en klimaat

Een beeld hebben van het klimaat en weer van je reisbestemming is vanzelfsprekend belangrijk, ook als je naar een stad als Antwerpen gaat. Hoewel het weer in België en Nederland relatief gelijk lopen, zijn er toch enkele opvallende verschillen. Zo is de wind in het Waasland, het westelijke gedeelte van de haven, veel sterker en duikt er ook vaak nogal wat mist op. De nabijheid van de Schelde garandeert dan wel weer dat regen en onweer worden tegengehouden door het water, waardoor de stad veel zonniger is dan pakweg een tiental kilometer verder naar het noorden. De beste maanden om een weekendje Antwerpen te bezoeken zijn vanaf mei tot en met augustus, wanneer de zon vaak zijn intrede doet en je van aangename temperaturen kan genieten op een terrasje. Vanaf juni komt de begroeiing in de stad rijkelijk tot bloei, waardoor er een waar kleurenspel wordt gecreëerd met een feeachtige indruk!

Wat te doen in Antwerpen

De Vlaamse Opera

De Vlaamse Opera

Dit operagebouw is een van de bekendste van België en telt op zichzelf al als een waar kunstwerk door zijn unieke vormgeving en uiterst gedetailleerde en koninklijke inrichting. Het gebouw werd opgericht in de 20e eeuw en is nog altijd in gebruik.
De Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo

De dierentuin van Antwerpen is niet enkel een van de oudste ter wereld, maar huisvest ook nog eens enorm veel dieren (tot wel 5000) van meer dan 750 verschillende soorten.
Het Sint-Elisabethgasthuis

Het Sint-Elisabethgasthuis

Dit eeuwenoude gebouw dat in de 13e eeuw werd opgericht is het oudste hospitaal van Antwerpen. Het nieuw opgerichte hospitaal bevindt zich er net achter en is tegenwoordig nog altijd in gebruik.
De Handelsbeurs

De Handelsbeurs

De in de Borzestraat gelegen Handelsbeurs wordt nog altijd beschouwd als de moeder van alle beurzen, hoewel hij al meermaals is afgebrand. De oude zuilengalerij rond het binnenplein zijn dan wel niet meer zo indrukwekkend, de oude toren die overblijft is dat wel.

Top Hotel Deals in Antwerpen

Bekijk alle hotels in Antwerpen
Bekijk alle hotels in Antwerpen